Goulash


Goulash, een heerlijke winterkost uit Hongarije die vroeger veelal op open vuur werd klaargemaakt. Een smaakvol robuust gerecht dat werd geserveerd als soep of stoofschotel en zich dus ook prima leent voor de buitenkeuken. Laat de stoofschotel lekker in je Dutch oven op het vuur pruttelen om hem later bij knapperend vuur uit een kom te nuttigen met een stuk brood.

Zoals met de meeste stoofschotels en soepen typisch zo’n gerecht waarin het aroma de tijd moet krijgen zich te ontwikkelen. De goulash smaakt de volgende dag dus alleen maar lekkerder. Ideaal voor een etentje met vrienden of om vast klaar te maken voor een drukke dag. Ook tijdens de feestdagen misstaat zo’n gerecht niet en kun je het bijvoorbeeld serveren in een kleine minipannetjes of een diep bord, samen met een robuust aardappelbrood en salades. Zo sta je niet te lang in de keuken en heb je tijd voor vrienden en familie.

 

 

goulash

Wat heb je nodig ?

  • 750 gram magere runderlappen
  • 1 grote ui
  • 1 rode paprika
  • 1 winterwortel
  • 1 theelepel milde paprikapoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 halve rode peper zonder de zaadjes
  • boter om te bakken

De Bereiding

Begin met het snijden en klaarzetten van de ingrediënten: snijd de runderlappen in vierkante blokjes, dobbelsteentjes. Snijd ook de paprika, de ui en de winterwortel. Snijd de rode peper en verwijder zaadjes. Doe de tomatenpuree in een kom en de bloem er door. Zet ook de 500 ml runderbouillon vast klaar, het lekkerste is natuurlijk een verse runderbouillon maar een bouillonblokje kan ook.

Nu alles klaarstaat kunnen we beginnen. Doe de boter in een pan met lekkere dikke bodem die de warmte goed vast houdt, wij zweren bij een goede Creuset, maar je kunt ook een gewone braadpan gebruiken.  Braad het vlees kort aan, voeg de ui, paprika, winterwortel en het paprikapoeder toe. Roer er het tomatenpureebloemmengsel bij. Nu voeg je nog het gesneden rode pepertje toe. Roer alles door elkaar onderwijl je roert voeg je langzaam de bouillon aan het vleesmengsel toe. Zo ontstaat er langzaamaan een heerlijke goulash. Blaadje laurier erin en dit drie uur heel langzaam laten stoven op een laag pitje. Zodat alle smaken tijd hebben om tot hun recht te komen. Proef en kijk of het geheel nog net een vleugje extra paprikapoeder of een snufje zout kan gebruiken.

Seveertip: serveer met rijst of een robuust aardappelbrood.

 

FacebookTwitterGoogle+WhatsAppLinkedInYummlyTumblrPinterestDelen

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *