Madeleines


Vandaag gaan voor we het brocante, omdat dit heerlijke Franse cakeje er om vraagt. Even dat Franse bakgevoel in je keuken. De Madeleine is een cakeje met een rijke historie, al voor 1800 geboren aan het hof van Stanislas, maar bijna honderd jaar later populair geworden door de verkoop op de perrons in Frankrijk. Jarenlange traditie en verfijning en een mooi verhaal om te serveren bij je high tea.

Madeleines

De blauwe schaal is van het Franse merk Appolia, zij maken mooi aardewerk, om in te bakken en te serveren. Het servies op de achtergrond is, voor degene die het gaan vragen niet verkrijgbaar, dit is een antiek brocante servies.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram roomboter
  • 200 gram bloem
  • 60 ml volle melk
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eieren
  • 130 gram kristalsuiker
  • 8 gram bakpoeder
  • 1 citroen (biologisch)
  • Madeleine bakvorm

Goed voor ca. 25 Madeleines

De Bereiding

Smelt de boter op heel laag vuur. Als de boter gesmolten is roer je er vervolgens de melk en honing door.

Breek intussen de eieren boven een kom en doe de suiker hierbij. Klop dit met een mixer voor ongeveer vijf minuten tot een schuimig mengsel.

Meng in een andere kom de bloem en het bakpoeder. Zeef de bloem eerst nog even zodat ze fijner van structuur is. Rasp nu de citroen en voeg de geraspte citroenschil  bij de bloem. Let op dat je het wit van de citroen niet teveel mee raspt, want dat maakt de smaak bitterder.

Doe het botermengsel bij het eierschuim en spatel er tenslotte voorzichtig de bloem door. Begin met een klein beetje om ‘familie te maken’ en voeg als het goed mengt dan langzaam de rest toe. Er ontstaat nu een soort beslag. Zet dit beslag minimaal een uur in de koelkast.

Tip : Hou je van vanillesmaak dan kun je ook nog wat vanillemerg aan het deeg toevoegen.

Haal het beslag uit de koelkast je ziet nu dat er een compactere massa is ontstaan. Verwarm je oven voor op 190 graden en vet de Madeleine vorm in met boter. Verdeel nu het deeg over de vorm, ongeveer 1 eetlepel per schelp is voldoende. En bak deze overheerlijke Madeleines in ongeveer 6 tot 8 minuten gaar. Bon appetit!

FacebookTwitterGoogle+WhatsAppLinkedInYummlyTumblrPinterestDelen

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Madeleines