Erwtensoep


Erwtensoep, het oeroude robuuste winterse gerecht, ook wel snert genoemd. Voedzaam voor de koude wintermaanden, een soep waar je lepel rechtop in blijft staan. Soep waar je van blijft eten en energie van krijgt, om er weer tegenaan te kunnen. Die je doet denken aan elfstedentochten en koek en zopie.

erwtensoep
Is het veel werk? Niet per se, je maakt een redelijk grote hoeveelheid tegelijk. Makkelijk om in te vriezen, dus ook voor latere tijdstippen een paar extra kommen soep. Erwtensoep is ook heel goed vegetarisch te maken, een paar tips hiervoor vind je verderop. Een keer geen groene erwtensoep? Gebruik dan gele erwten.

Wat heb je nodig ?

  • 500 gram spliterwten
  • halve knolselderij
  • 2 winterpenen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 speklappen
  • 2 karbonades
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 grote Rookworst

Bereiding

Was de spliterwten goed, ze gaan schuimen als je ze niet goed wast. Doe de karbonades samen met de spliterwten in de pan en voeg water toe zodat ze net onder komen te staan. Zet het vuur laag, voeg de bouillonblokjes toe en laat de ingredi├źnten het werk doen om smaak aan je bouillon soep te krijgen.

Snijd ondertussen de speklappen en de knolselderij in blokjes. Snij de aardappel, winterpeen en bleekselderij (ik gebruik ook gewoon het blad als extra smaakmaker) en voeg toe. De aardappel zorgt ervoor dat er meer binding ontstaat.

Ondertussen kijk je of het vlees van de karbonades al los komt van het bot. Haal de karbonade eruit, snijd ze in stukjes en doe weer terug in de pan. Goed doorroeren.

Laat je soep het liefst nog een dag staan. Ze dikt dan goed in en brengt alle smaken samen. Tot slot een kwartier voor opdienen de rookworst in warm water leggen en daarna de stukjes aan je soep toevoegen. De erwtensoep is nu klaar. Let er op dat je de erwtensoep blijft roeren bij het opwarem, anders bakt ze snel aan de bodem vast en dat komt de smaak echt niet ten goede.

Toch liever een vegetarische variant? Laat het vlees weg, voeg stukjes pompoen toe aan de soep en prei  (veel mensen gebruiken prei in de erwtensoep, persoonlijk vind ik de smaak van prei te overheersend dus laat ik die weg).

 

 

FacebookTwitterGoogle+WhatsAppLinkedInYummlyTumblrPinterestDelen

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *