Kip uit de dutch oven


Lekker buiten eten, dat is genieten van het goede leven. Bbq-en kennen we natuurlijk allemaal wel, maar koken op echt vuur is nog veel leuker èn authentieker. Een vakantiehuis met een eigen vuurplaats was voor ons dan ook de ideale gelegenheid om het echte buitenkoken eens goed uit te proberen.  Met twee nieuwe Dutch ovens in onze kofferbak, gingen we goed voorbereid op weg naar Frankrijk (overigens een erg mooi plekje in de Auvergne bij Le Moulin Gitenay).

 

kip uit dutch oven buitenkoken

Koken op open vuur is een belevenis an sich. Met deze gietijzeren pannen op pootjes kun je heerlijk koken op een houtvuur. Een vorm van slow cooking.

Lekker hout sprokkelen voor je vuur. Zorg voor een mooi bed met kooltjes naast het vuur om de pan op te zetten. En dan lekker braden, bakken, steeds de pan draaien, letten op het vuur, spieken of het al lekker gaar wordt en genieten van het buiten zijn. En de rooklucht 😉

Dutch ovens zijn gietijzeren pannen waarmee je op open vuur kunt koken. Je zet ze niet direct in de vlammen, maar op een bedje hete kolen of hangt ze met een driepoot boven het vuur. Het deksel heeft een opstaande rand zodat je ook kolen bovenop de deksel kunt leggen om de warmte egaal te verdelen. Soms is het aan te raden om boven meer warmte te geven dan onder (tegen verbranding) maar dat hangt af van het recept. Het is aan te raden om bij de pannen, naast een handschoen ook een deksellifter aan te schaffen. Wij hebben nu een haak uit een openhaard set gebruikt. Wij hebben voor dit gerecht gebruik gemaakt van een Barbecook dutch oven van 3 liter en een kleintje voor de rijst. Hanteerbaar genoeg qua gewicht, maar ruim voldoende voor 4 personen. Zie ook buitenkoken met dutch oven.

Ons eerste gerecht dat we uitprobeerden was er niet een uit een boekje. We hebben geëxperimenteerd met de ingrediënten die we hadden, maar deze kip uit de pan smaakte zo lekker dat we het recept achterlieten bij de eigenaren en hem ook graag met jou delen.

 

Wat heb je nodig?

  • kip in dutch oven klaarmaken4 kippenpoten
  • 2 uien
  • 2 winterwortels
  • 1 rode paprika
  • 1 handje spekjes
  • 1 teen Franse verse knoflook Ail (en oh mensen wat ruikt die anders dan de knoflook in Nederland)
  • 2 grote (tros) tomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • kruiden voor de kip:  flinke hoeveelheid komijn,  twee theelepels gember, flinke theelepel paprika en voor de finishing touch voeg je er op het laatst thijm/rozemarijn aan toe, in ons geval was het bij gebrek aan vers een provencaalse kruidenbouillonblokje.
  • schepje zout.
  • Olie: Arachide olie heeft als voordeel dat je ze hoger kunt verhitten dan bijvoorbeeld olijfolie.

En natuurlijk vuur en een dutch oven…

 

Bereiding:

Stook het vuur op en als de het goed brand maak je in de vuurplaats op een bedje van gloeiende kooltjes vanuit het vuur een plek vrij voor je dutch ovens. Zet de pan niet direct in het vuur, maar gebruik een driepoot of maak een bedje van hete kooltjes.

Doe een flink laagje olie in de pan en gooi er de spekjes in met de teen knoflook, je spek krijgt nu die heerlijke rooksmaak. De kippenpoten er bovenop en braden maar.

Draai de pan steeds een kwartslag om het egaal overal te verwarmen. Let op dat het spek niet te hard gaat. Je kan de spek als je de poten erin legt ook bovenop de kip doen. Of de spek in de vleugel leggen.

Tip: draai de pan steeds in dezelfde richting, bijvoorbeeld met de klok mee. Zo is het makkelijker te onthouden.

Voeg de uien en de winterwortels toe. Lekker mee laten sudderen, voeg een scheutje water en uiteindelijk de tomaten en de Provencaalse kruiden toe. Nu krijg je een stovende massa die samen familie maakt. In een klein pannetje maken we wat rijst voor bij de kip.

Alle smaken en de geur van open vuur komen hier samen. Het water loopt ons in de mond bij de geur en bij het proeven van onze maaltijd blijkt dat zeker terecht. Lekker aan tafel met het ruisen van de rivier op de achtergrond en met een rustig uitdovend vuur. Heerlijk!

 

FacebookTwitterGoogle+WhatsAppLinkedInYummlyTumblrPinterestDelen

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *