Appelkruimel is een smaak die veel mensen wel kunnen waarderen. Voeg daar de havermout aan toe voor wat extra pit en je hebt een heerlijke stevige koek. Een lekker makkelijk en snel recept, maar daarom niet minder lekker. Ideaal ook om als plaatgebak te maken voor een groot gezelschap. Variëren met extra ingrediënten zoals rozijnen en noten is natuurlijk toegestaan : )
Wat heb je nodig?
- bakvorm van 20×30 cm voor ca. 12-15 stukken (voor plaatgebak verdubbel je de ingrediënten)
- 3 zoetzure appels
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 175 gram roomboter
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 100 gram havermout
- 1 theelepel kaneel
- eetlepel suiker (of gebruik eventueel van de basterdsuiker)
- kleine eetlepel citroensap
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht, anders mag het op 180 graden). Snij de appels in dunne partjes en doe er een eetlepel suiker, kaneel en citroen bij en hussel even door elkaar. Meng in een andere kom de havermout, suiker en het zelfrijzend bakmeel. Smelt intussen au bain marie de boter. Giet de boter door het mengsel met meel en havermout en roer tot een kruimelig deeg ontstaat.
Bekleed je vorm met bakpapier en gebruik ongeveer twee derde van het kruimeldeeg om de bodem van je vorm te bekleden. Druk goed aan. Beleg deze bodem nu met de appelpartjes en dek af met het overige deeg. Schuif de kruimeltaart nu in de oven en bak af in een kleine 40 minuten.
Goed te combineren met rozijnen en noten, maar ook een ideaal recept voor een grote groep. Je gebruikt dan een hele bakplaat om je plaattaart te bakken.