Buitenkoken met een dutch oven


Lekker buiten zijn, hout sprokkelen, vuurtje stoken en ondertussen op de mooiste plekken de lekkerste maaltijden bereiden. Dat leek ons wel wat! Buitenkoken is lekker puur en geeft ruimte om te experimenteren met nieuwe manieren van koken.

De bbq kennen we inmiddels al wel dus toen we in de vakantie een eigen vuurplaats zouden krijgen hoefden we dan ook niet lang na te denken en schaften we eindelijk een paar dutch ovens aan. Genieten van het echte buitenleven en koken op houtvuur wat een vooruitzicht!

do dutch ovens

Wat is een Dutch oven?

Een Dutch oven is een gietijzeren pan waarmee je ook op open vuur, houtskool of briketten kunt koken. Je hebt varianten met en zonder pootjes. Als er geen pootjes op zitten kun je hem ook nog op een fornuis gebruiken. Met pootjes blijft de pan goed stabiel staan op de vuurplaats en kan er onder nog lucht bij de gloeiende kooltjes komen. De deksel van een dutch oven heeft vaak een opstaande rand, zodat je ook kooltjes of briketten er bovenop kunt leggen om de warmte egaal te verdelen. Er is een hengsel waarmee je de pan ook met behulp van een driepoot boven het vuur kunt hangen.

Tegenwoordig zijn veel van de dutch ovens gepreseasoned. Dat wil zeggen dat je ze meteen kunt gebruiken. In andere gevallen, dien je de pan eerst in te oliën en te verwarmen voor je het eerst kunt gebruiken. Het gebruik van de pan vergt iets meer zorg dan gewoon op het fornuis koken. Je moet de pan in de olie zetten, je kunt geen koud water in een opgewarmde pan doen (kans op barsten) of juist heet water in een koude pan en je moet hem meteen schoonmaken na gebruik en bijvoorbeeld niet een nacht vol met water laten staan.

Bij het gebruik van de pan is een deksellifter erg handig, want de pan wordt gloeiend heet! Je kunt ook goede vuurvaste handschoenen gebruiken, maar boven een kampvuur is een deksellifter vaak praktisch om er bij te hebben.

Onze ervaring met de Dutch oven

kip uit dutch ovenWe waren erg nieuwsgierig naar het echte buitenkoken en met een vuurplaats in het vooruitzicht was de beslissing voor de aanschaf snel genomen. We hebben een 3 liter pan van Barbecook aangeschaft. Een mooie maat voor 3-5 personen en qua gewicht nog hanteerbaar om mee te nemen (een 9 liter pan is al zeker 10 kg namelijk!). En daarnaast nog een klein potje van 0,7 liter voor de bijgerechten. Het is in het begin altijd even rommelen om het materiaal te leren kennen. Hoe ga je er mee om? (volg de gebruiksaanwijzing, kan niet missen) Welke olie gebruik je? (wij gebruiken arachide omdat die stabiel blijft bij hoge tempertuur). Hoe lang duurt het om een taart te bakken? Maar eigenlijk is er nog niets mislukt! Sterker nog we zijn gegrepen voor het buitenkookvirus en hebben de smaak te pakken! Wat een heerlijke manier van koken, en die smaak! Dat is echt niet alleen de buitenlucht, maar ook het houtvuur dat iets toevoegt aan het gerecht. De kip is heerlijk en de applecrumble uit de dutch oven vinden we veel lekkerder dan uit de oven…

Onze recepten voor de dutch oven vind je terug in de categorie buikenkoken.

Welke dutch oven kopen?

Er zijn diverse merken te koop Qvist, Barbecook, Petromax enzovoort. De kwaliteit kan wel wat verschillen, maar over het algemeen kun je voor rond de 50 euro een mooie 3 l pan kopen. Wij zijn als beginners al erg tevreden over de pan van Barbecook. Je kunt wel letten op de deksels, bij sommige pannen kun je deze omgedraaid ook als pan gebruiken. Sommige pannen hebben pootjes, maar de Petromax heeft bijvoorbeeld pootjes op het deksel waardoor je ze kunt opstapelen.

Je kunt een dutch ovens en een deksellifter vaak het beste online bestellen, want in de winkels is er vaak maar een beperkt aanbod qua merken en maten.

FacebookTwitterGoogle+WhatsAppLinkedInYummlyTumblrPinterestDelen

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *