Vandaag gaan voor we het brocante, omdat dit heerlijke Franse cakeje er om vraagt. Even dat Franse bakgevoel in je keuken. De Madeleine is een cakeje met een rijke historie, al voor 1800 geboren aan het hof van Stanislas, maar bijna honderd jaar later populair geworden door de verkoop op de perrons in Frankrijk. Jarenlange traditie en verfijning en een mooi verhaal om te serveren bij je high tea.
Wat heb je nodig?
- 200 gram roomboter
- 200 gram bloem
- 60 ml volle melk
- 1 eetlepel honing
- 3 eieren
- 130 gram kristalsuiker
- 8 gram bakpoeder
- 1 citroen (biologisch)
- Madeleine bakvorm
Goed voor ca. 25 Madeleines
De Bereiding
Smelt de boter op heel laag vuur. Als de boter gesmolten is roer je er vervolgens de melk en honing door.
Breek intussen de eieren boven een kom en doe de suiker hierbij. Klop dit met een mixer voor ongeveer vijf minuten tot een schuimig mengsel.
Meng in een andere kom de bloem en het bakpoeder. Zeef de bloem eerst nog even zodat ze fijner van structuur is. Rasp nu de citroen en voeg de geraspte citroenschil bij de bloem. Let op dat je het wit van de citroen niet teveel mee raspt, want dat maakt de smaak bitterder.
Doe het botermengsel bij het eierschuim en spatel er tenslotte voorzichtig de bloem door. Begin met een klein beetje om ‘familie te maken’ en voeg als het goed mengt dan langzaam de rest toe. Er ontstaat nu een soort beslag. Zet dit beslag minimaal een uur in de koelkast.
Tip : Hou je van vanillesmaak dan kun je ook nog wat vanillemerg aan het deeg toevoegen.
Haal het beslag uit de koelkast je ziet nu dat er een compactere massa is ontstaan. Verwarm je oven voor op 190 graden en vet de Madeleine vorm in met boter. Verdeel nu het deeg over de vorm, ongeveer 1 eetlepel per schelp is voldoende. En bak deze overheerlijke Madeleines in ongeveer 6 tot 8 minuten gaar. Bon appetit!
L.S. vgls mij staat in het de lijst met ingrediënten voor de Madeleines niet aangegeven hoeveel bloem je nodig hebt ? Vriendelijke groet, Clara