Zet in een handomdraai dit heerlijke voedzame rozijnenbrood op tafel! Omdat het brood niet hoeft te rijzen ben je zo klaar.
Wat heb je nodig?
- 400 ml karnemelk
- 500 gram tarwevolkorenbloem
- 400 gram rozijnen
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel baking soda (ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd, niet te verwarren met bakpoeder!)
De bereiding
Doe de 500 gram bloem in een beslagkom en voegt hier de zout en soda aan toe. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de karnemelk. Meng vanaf de zijkanten naar binnen/het midden de bloem door de karnemelk. Ga door tot er een mooie deegbal ontstaat. Voeg tot slot de rozijnen toe en meng kort om ze gelijkmatig door het deeg te mengen. Let er op dat de rozijnen zo veel mogelijk in het deeg zitten, aan de buitenkant kunnen ze eerder verbranden.
Bestrooi en bakplaat met flink wat bloem en leg hierop de deegbal. Modeleer het brood in de gewenste vorm en maak inkepingen bovenop door twee sneden kruisgewijs in het deeg te zetten waardoor je het als het ware in 4 parten verdeeld. Niet helemaal tot aan de bodem insnijden, een halve inkeping is ruim voldoende. De inkepingen zorgen ervoor dat het brood goed gaar wordt en een mooie vorm krijgt. Bestrooi ook de deegbal licht met bloem voor een mooi wittig laagje op de korst.
Tip: wil je weten of het brood gaar is? Klop dan even op het brood, klinkt het hol dan is het goed gaar.
Schuif de bakplaat met het deeg in het midden van de voorverwarmde oven (±180° C) verlaag na ongeveer 20 minuten de temperatuur naar ongeveer 160°C, en bak het brood dan in ongeveer 10 minuten af. Schakel de oven uit en laat het brood nog even na garen in de oven met de deur open. Dit na garen komt het brood ten goede, maar het is natuurlijk de vraag of nieuwsgierige huisgenoten de verleiding dan nog wel kunnen weerstaan…
Beste kookbroeders,
Bedankt voor dit recept. Ik heb het brood gebakkenen het is super gelukt. Wat ik mij wel verbaasde dat het deeg enorm plakkerig was, elastisch ook. Ik had niet het idee dat het zozeer te nat was. Ik kon het niet op normale wijze op de bakplaat leggen bijvoorbeeld want het bleef aan mijn hand plakken en vervormde daardoor weer. Het is op den duur wel gelukt en het eind resultaat is wel prima. Hebben jullie daar een verklaring voor?
Groetjes Peter