Met hartige muffins kun je eindeloos variëren. Zuurkool is een ouderwetse groente die vroeger uit het vat soms zo op de boterham werd gegeten. Maar de meesten van ons kennen het van de stamppot met worst of vele ovenvarianten. Tijd om deze klassieker eens in een uitdagender jasje te steken.
Na een eerder succesvol avontuur met bloemkoolmuffins (stiekem nog iets lekkerder al zeggen we het zelf) was het idee voor deze hartige stamppotvariant niet ver weg. Deze stamppotmuffin lieten onze tafelgenoten zich goed smaken en misstaat zelfs in de lente niet op tafel!
Wat heb je nodig ?
Voor ongeveer 9 muffins
- 150 gram Zuurkool
- 75 gram spekjes
- 1 rode ui
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren
- 1 appel
- 2 eetlepels koolzaadolie “brassica” (andere olie kan natuurlijk ook).
- 1 eetlepel karwijzaad
- 125 ml Griekse yoghurt
- 75 gram Geraspte oude kaas
- muffinvorm(pjes)
Bereiding
Laat de zuurkool uitlekken, duw er zoveel mogelijk vocht uit en snijd de zuurkool fijn. Snijd de ui in fijne snippers. Doe de spekjes in een pan en bak ze licht krokant, voeg op het laatst de ui toe en bak deze ook nog even kort mee. Laat de pan nu afkoelen, laat de oven voorverwarmen op 190 °C en werk intussen verder aan de rest van het mengsel.
Weetje: karwijzaad zorgt niet alleen voor een lekkere smaak, maar helpt onze spijsvertering zodat we de maaltijd beter kunnen verteren.
Snijd een appel in kleine stukjes, raspen mag ook en doe deze samen met de zuurkool, het zelfrijzend bakmeel, karwijzaad en de kaas in een kom, meng totdat het lekker door elkaar zit. Klop in een andere kom de eieren los en doe hierbij de olie, yoghurt, uien en spekjes en roer tot één geheel. Meng nu voorzichtig (kort!) alle ingrediënten door elkaar.
Vet een muffinvorm in en vul tot de rand, maar minder kan eventueel ook. Bak de muffins nu af in ongeveer 30 minuten. Kijk even naar jouw oven, want per oven kan de temperatuur/baktijd iets verschillen.
Hallo,
Vandaag dit recept gemaakt. Alleen niet met muffinvormpjes want die had ik even niet.
Dus dan maar in een kleine cakevorm. Gaat ook prima!
Had gewoon een heel pakje spekjes erin gedaan van 200 gram en ik vond het een leuk receptje om van restjes zuurkool af te komen.
Dankjewel!
Groetjes Laura
Hallo Laura,
Leuk om te horen, dat het ook in de kleine cakevorm gelukt is.En inderdaad ideaal om van restjes zuurkool af te komen. Met andere groenten zal het zeker ook lukken..
Groet, kookbroeder Ronald