Aardappelbrood


Wie regelmatig een brood bakt denkt niet zo gauw aan aardappelbrood. Maar het is wel degelijk erg lekker en combineert goed met gerechten als bijvoorbeeld de Rundergoulash of een winterse soep. Het is niet zo heel erg moeilijk om op deze manier een brood te bakken. Misschien moet je even wennen aan het idee om aardappels te gebruiken, maar neem van ons aan dat dit een mooi brood is om op tafel te zetten en nieuwsgierige reacties van gasten oplevert.  Wij gebruikten gewone aardappelen , maar van origine worden dit soort broden in Portugal gebakken met Bataat, de zoete aardappel.

 

aardappelbrood

Wat heb je nodig ?

  • 500 gram aardappelpuree, beslist niet uit een pakje  (de 500 gram is het gekookte gewicht).
  • melk (eventueel voor de puree)
  • 1,5 kg bloem
  • 4 theelepels zout
  • 2 zakjes gedroogde gist van 7 gram
  • 900 ml lauwwarm water

Tip dit is voor vier grote broden als dit teveel is halveer dan het recept dat is genoeg voor twee grote broden.

De Bereiding

Maak eerst een aardappelpuree. Aardappels goed gaar koken, beetje melk erbij en dit tot een puree roeren of stampen. Mocht je geen melk in huis hebben of dit vanwege allergie niet mogen hebben geen nood aan de man. Meng de aardappelpuree dan alleen met het lauwwarme water tot een zachte brij.

Doe in een andere kom de bloem met het zout en het gist. Meng dit door elkaar. Maak vervolgens in het midden een kuil en giet hierin je lauwwarme aardappelpuree, wat er overigens meer uitziet als een mislukte aardappelpuree, dit door het vele vocht.

Nu alle ingrediënten bij elkaar zijn gekomen kun je straks gaan kneden. Wrijf voor je gaat kneden je handen in met wat bloem en bestuif je werkblad met bloem. Dit zorgt ervoor dat het deeg minder gaat plakken. Kneed door tot je een mooi elastisch deeg hebt, sla zoveel mogelijk lucht uit je deeg. Verdeel het deeg nu in vier gelijke hoeveelheden (of twee als je het recept hebt gehalveerd). Laat het deeg goed rijzen tot het verdubbeld is en vorm dan de broden. Wij hebben dit met de deegrijsstand van onze oven gedaan in circa een half uur. Je kunt het uiteraard ook gewoon buiten de oven op kamertemperatuur, afgedekt met een vochtige theedoek laten rijzen. Verwarm intussen je oven goed voor op 220 graden °C.

Let op bij het afbakken, want bij het afbakken rijst het brood ook nog, leg je de broden dus niet te dicht op elkaar anders zullen ze tegen elkaar aan gaan bakken dat komt het brood zeker niet ten goede.

Bak het aardappelbrood op 220 graden gedurende 15 minuten. Verlaag na 15 minuten de temperatuur naar 180 graden. Controleer of het brood gaar is met een satéprikker, zit er niets meer aan? Dan kun je het uit de oven halen, of nog even laten na garen. Heerlijk bij Goulash een mooi feestmaal met een robuuste twist.

FacebookTwitterGoogle+WhatsAppLinkedInYummlyTumblrPinterestDelen

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *