Appel crumble uit de dutch oven


Koken op open vuur is een belevenis op zich. Maar als je dan ook nog eens de lekkerste appelcrumble voorschotelt, dan is de belevenis een feestje.

Deze appel crumble werd zeker een feestje! Hoe hebben we die gemaakt? Eeeeuh gevoel, veel gevoel, een mooi vuur en iemand die het vuur en de kooltjes goed in de gaten weet te houden.

De basis voor de crumble zat in mijn hoofd. Gezien de niet al te vele middelen die ik bij de hand, moest het wel gaan lukken. Maar hier volgt het ongeveer recept, of het gevoelsrecept want dat is het.

applecrumble dutch oven

Wat heb je nodig :

  • Suiker
  • bloem
  • roomboter
  • rozijnen
  • 1 halve citroen
  • kaneel
  • dutch oven
  • bakpapier (optioneel)

 

Bereiding:

Een paar handen bloem – we hadden geen weegschaal dus het is op gevoel- kleine blokjes roomboter en twee, drie eetlepels suiker erbij. Rustig met de handen kneden tot er een kruimelig deeg ontstaat en dan eigenlijk niets meer aan doen. Voelt het te vettig van de roomboter? Gewoon klein handje bloem erin en weer even rul kneden. Er kan eigenlijk niets aan mis gaan.

Maak ondertussen kaneelsuiker. Ook dit ging op gevoel, Flinke bodem suiker in een kom en daar kaneel aan toevoegen. Vermengen tot de suiker mooi bruin kleurt en lekker naar de kaneel geurt.

Schil vier a vijf appels, voeg hieraan het sap van een halve citroen toe. Gewoon uitknijpen die citroen en over de appels heen druppelen. Gebruik genoeg appels om de bodem van je gietijzeren pan mee te bedekken. Een flinke hand gewelde rozijnen toevoegen. Gewoon wellen in wat lauw warm water, rum mag natuurlijk ook. Naar wens kun je nog walnoten toevoegen.

De pan invetten en dan de appels en rozijnen in de pan doen. Rozijnen bovenop de appels voorkomt veel verbrande rozijnen. Voeg hieraan nog een beetje suiker toe en klein beetje kaneel. Niet te veel want we hebben ook het kruimeldeeg nog en de kaneelsuiker.

Tip: Pan altijd goed invetten, wij gebruiken vanwege de hoge temperatuur arachide olie ook bij de crumble. Omdat we geen bakpapier bij de hand hadden gingen de appels zo op de bodem van de pan. Wat het schoonmaken wel bemoeilijkt zeker omdat je weet dat de suiker die gebruikt wordt, gaat karameliseren. Toch denken we ook dat het de smaak en het succes van dit gerecht te danken is aan het niet gebruiken van bakpapier. We gaan het zeker nog eens proberen met bakpapier om schoonmaken van de pan te vergemakkelijken. Zie ook: buitenkoken met de dutch oven.

applecrumble opgediendAfijn de appels zitten in de pan, bestrooi dit gelijkmatig met het kruimelige deegmengsel. Daar bovenop en klein beetje er doorheen verdelen we de kaneelsuiker.

Het vuur heb je al gemaakt natuurlijk. Zet de pan nu op een plek waar het hout is verkoold en een wittig laagje heeft gevormd. Natuurlijk kun je de kooltjes ook uit je haardvuur trekken om een mooi bedje te maken en het bakken kan beginnen. Hoe langzamer hoe lekkerder.
Af en toe de pan een kwartslag draaien voor gelijkmatige garing, zeker als je er een behoorlijk vuur naast hebt, want ook dat is heet natuurlijk. Aan te raden is om het onder de pan niet te heet te maken, maar in plaats hiervan bovenop de pan wat kooltjes te leggen.

Tijd tja afhankelijk van de hitte, maar al gauw twintig tot dertig minuten. En dan? opeten en smullen in de buitenlucht natuurlijk.

 

FacebookTwitterGoogle+WhatsAppLinkedInYummlyTumblrPinterestDelen

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *