Krokante linzenballetjes (vega)


Zin in eens wat anders dan de doorsnee gehaktbal? Of op zoek naar een lekker vegetarisch recept? Probeer dan eens deze linzenballetjes in een krokant jasje.

Ook handig voor feesten of gelegenheden omdat je ze goed kunt voorbereiden. Je hoeft ze op het moment zelf dan alleen nog maar af te bakken.

Krokante linzenballetjes

Wat heb je nodig?

DSC07814

  • Ongeveer 300 gram rode linzen
  • 3 (oude) bruine boterhammen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • theelepel komijn
  • 1 halve theelepel Gemberpoeder
  • 1 halve theelepel Koriander
  • 1 halve theelepel Paprika poeder
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 ei
  • Flinke hoeveelheid paneermeel
  • olie om in af te bakken

 

Bereiding:

Breng linzen aan de kook en zet het gas uit. Binnen tien minuten zijn ze gaar en niet te heet om ze te verwerken.  Zet ondertussen een bak of diep bord met paneermeel klaar, hier kun je straks je balletjes in rollen. Giet de linzen af en laat staan om af te koelen.

Verwijder intussen de korsten van het brood (deze gebruik je niet) en meng het brood met de kruiden, uitgeperste knoflook, tomatenpuree en het ei in een kom . Voeg als laatste de linzen toe en een gesnipperd ui. Meng alles door elkaar en vorm er balletjes van, ongeveer ter grootte van een pingpongballetje. De meest eenvoudige manier om balletjes te vormen is door een handje linzenbroodmengsel in de paneermeel te doen en van daaruit een bal te vormen met je handen. De paneer zorgt ervoor dat het mengsel beter bijeen blijft. Zorg ook voor een mooi laagje om de bal heen.

Giet een dun laagje olie in de pan (de balletjes hoeven niet onder te staan zoals bij het frituren) en laat deze op temperatuur komen. Je kunt naar wens je eigen olie gebruiken, wij hebben in dit geval gekozen voor arachideolie, omdat je deze goed kunt verhitten tot hoge temperatuur. Bak vervolgens de balletjes in de olie door ze regelmatig te keren , dit gaat snel want de linzen zijn al gaar dus het is een kwestie van een mooi krokant balletje creëren.

Serveer met bijvoorbeeld salade en rijst, in een pitabroodje, gewoon als bijgerecht of als vervanging van vlees.

FacebookTwitterGoogle+WhatsAppLinkedInYummlyTumblrPinterestDelen

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *