Deze lekkernij is vernoemd naar de veldmaarschalk Alexander Souvaroff, de man was een echte genieter en dat doe je zelf ook als je aan de gang gaat om dit koekje te bakken en natuurlijk op te eten onder het genot van een kopje thee of koffie. Qua smaak en textuur valt het in de hoek van een bros zandkoekje met de licht taaie bite zoals bij een stroopkoekje, maar dan met jam natuurlijk.
Wat heb je nodig ?
- 200 gram roomboter en extra voor invetten van de bakplaat
- 100 gram kristalsuiker zo fijn mogelijk
- 250 gram bloem plus extra voor bestuiving van je werkblad
- 1 theelepel zout
- 1 1/2 theelepel vanille extract
- helft van een vanillestokje
- aardbeienjam of een andere jam
- uitsteker serveerring van ongeveer 5 cm
Bereiding :
Meng de roomboter suiker en bloem, de vanille en het vanille extract tot een zacht deeg. Laat het deeg even rusten in de koelkast voor ongeveer 30 minuten. Hierdoor laat het deeg zich beter uitrollen en verwerken tot de uiteindelijke koekjes.
Bestuif je blad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2,5 mm. Verwarm ondertussen je oven voor op 18o °C. Steek de koekjes uit en leg ze op een ingevette bakplaat. Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten. Laat ze vervolgens afkoelen.
Bestrijk de koekjes met jam en leg er de andere helft boven op. Dit is de meest eenvoudige variant van de Souvaroff. In landen als Frankrijk zie je bij de bakkers het Souvaroff koekje ook liggen, alleen zit in de bovenzijde van het koekje dan vaak een ronde opening zodat je de jam ook goed kunt zien.