Zonder suiker, honing of zoetstoffen, maar toch zoet van smaak. Dat is een uitdaging bij koekjes, omdat suikervrij in recepten vaak betekent dat er veel andere zoetstof zoals honing of Stevia in gaat. Waarom speciaal dit koekje? Het was eigenlijk een verzoek, een koekje zonder suiker voor iemand met Diabetes. Maar het is gelukt, puur zoet uit de ingrediënten met een krokante bite.
Wat heb je nodig?
- 75 gram havervlokken
- 25 gram lijnzaad
- 50 gram rozijnen
- 100 gram winterwortel
- 1 dadel
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel gemalen anijszaad
- 100 ml water
- sesamzaad voor de garnering
- 1 garneerring of serveerring
- Bakpapier
Goed voor ongeveer 13 koekjes, met een seveerring van 6 cm.
De bereiding
Verwarm de oven voor op 18o graden Celsius. Meng de havervlokken met het lijnzaad, gemalen anijszaad, kaneel en de rozijnen in een kom. Snijd de winterwortel en de dadel in hele kleine stukjes en doe het erbij. Voeg vervolgens de 100 ml water toe en roer en prak het geheel tot een papachtig mengsel.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en lepel het mengsel met behulp van een garneervorm of serveerring in mooie ronde vormen op de bakplaat. Wij gebruikten een ronde ring van 6 cm en konden hiermee 13 koekjes bakken.
Bak de koekjes gedurende 15 minuten op 180 graden in de oven. Draai de koekjes om en bak ze in ongeveer 20 minuten af op verlaagde temperatuur, ca. 140 graden.