Hutspot


Deze populaire stamppot blijft altijd lekker zeker als de temperaturen omlaag gaan , het is low budget en op velerlei wijze te maken. Het oorspronkelijke recept bestond uit pastinaak, wortelen, ui en vlees ontstaan op 3 oktober 1574 tijdens Leidens ontzet. Waarschijnlijk werd het daarvoor ook al gegeten, maar op die dag werd het ontdekt.De Spanjaarden gingen op de vlucht voor de watergeuzen, ze lieten hun eten achter in de Spaanse kampen. De geuzen brachten het eten mee voor de bevolking van Leiden die na vier maanden omsingeling van de stad wel een maaltijd konden gebruiken.
Nog steeds op 3 oktober wordt dit gevierd en gegeten.
Tegenwoordig bestaat de Hutspot veelal uit aardappel, peen , ui en vlees. Maar toen werd het dus gemaakt van pastinaak wortel uien en vlees, er werd ook haring en wittebrood bij gegeten en nog steeds gebeurd dat tijdens Leidens ontzet elk jaar weer, om zo de bevrijding op de Spanjaarden te vieren. De hutspot is dus in al die jaren wel wat veranderd maar nog steeds staat het oeroude gerecht bij vele mensen wekelijks op tafel . Ze behoeft dus ook gen bereidingswijze in dit artikel. Want een ieder maakt de hutspot op zijn eigen wijze . Op de foto hieronder onze hutspot met grootmoeders spek..

hutspot

Andere recepten:

FacebookTwitterGoogle+WhatsAppLinkedInYummlyTumblrPinterestDelen

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *