Luikse gehaktballetjes


We hebben eerder Luikse stroop gemaakt, dus de bekende Luikse gehaktballetjes konden niet uitblijven. Een zoet balletje met karakter wat zich prima laat combineren met een streekgenoot: een Belgisch biertje!

Luikse gehaktballetjes

Wat heb je nodig ?

  • 800 gram half om gehakt een mix van rund en varkensgehakt
  • 2 sneden witbrood
  • wat volle melk
  • Natuurazijn
  • 3 uien
  • Verse peterselie
  • peper en zout
  • water
  • boter om in te braden
  • Luikse stroop (let op als je deze zelf wilt maken trek er dan gerust een halve dag voor uit)

 

De Bereiding van de balletjes

Snijd een ui in hele kleine stukjes , braad deze heel even glazig in de pan met wat boter. Je kunt in principe meteen alle uien snijden ook al heb je ze later pas allemaal nodig.

 

Tip: Uien glazig bakken voor een gehaktbal is lekkerder dan rauwe uien in je gehaktballen toe te voegen. Het geeft net iets meer smaak aan je gehaktballen.

Ondertussen snijd je verse peterselie fijn. Doe  het witbrood zonder korstjes in kleine stukjes in een kom. De korstjes hoef je natuurlijk niet weg te gooien, daar kun je eenvoudig Croutons van maken voor een heerlijk kopje soep. Voeg een beetje melk toe, het brood zal de melk in zich opnemen, er ontstaat een dik papje. Doe hierbij het gehakt , de peterselie en je glazig gebakken uitjes. Voeg wat peper en zout toe. Kneed alles lekker door elkaar en vorm er kleine ballen van ter grootte van een pingpongbal ongeveer. Ballen klaar, braden maar!
Braad de balletjes aan in boter in een braadpan. Ze mogen gekleurd zijn aan de buitenkant maar hoeven nog niet volledig gaar te zijn van binnen , zet het vuur laag.

Bereiding van de saus

Het verdient de voorkeur om je saus in een aparte pan klaar te maken, dit komt de smaak ten goede.
Braad 2 uien glazig aan. Als dit klaar is voeg de azijn toe, wees niet bang met de azijn. Het mag best een flinke scheut zijn. Voeg dan je Luikse stroop toe wees ook daar wederom niet al te zuinig mee. Je ruikt al in de pan dat de azijn zich met de stroop vermengd, zoet en zuur vullen elkaar nu aan.

Nu pas voeg je de balletjes toe aan de saus en doe er water bij totdat de balletjes onder staan. Laat dit op heel laag vuur staan zodat de ballen in de saus gaar worden en de saus wat indikt.

Serveertip: Lekker met gebakken aardappels of friet, en een lekkere frisse komkommersalade.

 

 

FacebookTwitterGoogle+WhatsAppLinkedInYummlyTumblrPinterestDelen

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Luikse gehaktballetjes