Nougatine maken


Je kunt nougatine natuurlijk gewoon in de winkel kopen, maar het is veel leuker en lekkerder om het zelf te maken. Helemaal niet moeilijk en je huis ruikt meteen heerlijk naar hazelnoten.

nougatine-maken

 

Wat heb je nodig?

  • 95 gram hazelnoten
  • 60 gram suiker*

Eigenlijk is de verhouding gelijk 100 gram noten op 100 gram suiker, maar wij hebben naar verhouding iets meer noot gebruikt en vinden dat een prettige nougatine in gebruik, iets nootachtiger. Je kunt naar wens dus wat extra suiker toevoegen.

zelf-nougatine-maken

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 ° C.  Doe de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze in ongeveer 12 minuten (een heerlijke geur verspreid zich door je huis). In de tijd dat de noten aan het roosteren zijn in de oven kun je de suiker karameliseren.

Doe de suiker in een pan en laat deze langzaam smelten. Het heeft even tijd nodig voor de suiker is opgelost tot een vloeibare stroperige massa. Je kunt het vuur gerust eventjes middelhoog zetten, maar laat de suiker niet aanbranden! Als de suiker helemaal is opgelost en gekarameliseerd dan is ze klaar voor gebruik. Zijn je noten nog niet klaar? Zet de suiker dan op een heel laag pitje, anders stolt het.

Tip: Wil je nog hazelnoten gebruiken, bijvoorbeeld voor de garnering van je taart? Houd er dan een paar apart voor het roosteren, of juist een paar hele noten na het karameliseren.

Haal de noten uit de oven en doe ze bij de gekarameliseerde suiker in de pan. Roer de hazelnoten door de suiker. En giet het geheel nu op een stuk bakpapier om af te laten koelen. Werk snel, want eenmaal van het vuur af stolt de suikermassa snel!

Afgekoeld? Dan kun je de samengeklonterde brok in grove stukken breken en in je keukenmachine fijnhakken tot de gewenste grofheid. Wij gebruikten de staafmixer om de noten fijn te maken en te gebruiken voor de afwerking van onze Dyonaise schuimtaart. Maar je kunt de noten ook met de hand of een vijzel/hamer fijnstampen als je de nougatine wat grover wilt houden.

Kijk even welke werkwijze voor jou de gewenste grofheid van de nougatine oplevert.

 

FacebookTwitterGoogle+WhatsAppLinkedInYummlyTumblrPinterestDelen

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *