Nougatine schuimtaart


Wie houdt van schuim en nootjes zit goed met deze taart. Vrij eenvoudig te maken, maar trek wel tijd uit voor de voorbereiding, want het maken van de schuimbodem kost veel (oven)tijd.

Nougatinetaart

Wat heb je nodig?

Schuimbodems:

  • 3 eiwitten
  • 75 gram suiker
  • bakpapier

Slagroom:

  • 500 ml slagroom
  • 70 gram suiker

Nougatine :

  • 95 gram hazelnoten
  • 60 gram suiker

Garnering:

 

Bereiding

De schuimtaart wordt ook wel een dyonaisetaart genoemd. Geïnspireerd door een uitzending van Rudolph’s bakery (de video van de uitzending is daar terug te zien) zijn we ook maar eens aan de slag gegaan met het maken van een schuimtaart. Vrij eenvoudig en de schuimbodems en de nougatine kun je prima een dag van te voren maken. Het opmaken van de taart doe je liever op het laatste moment anders wordt de bodem zacht. Of je schuift de taart in de vriezer, maar dat is wellicht wat lastiger.

 

schuimbodems-nougatinetaartVoorbereiding: bodem

Verwarm de oven voor op 80 °C. Klop de eiwitten met de 75 gram suiker stijf  in een vetvrije beslagkom tot je mooie stijve pieken krijgt. Teken nu op twee vellen bakpapier een cirkel van ca. 20 cm. Dit gaat makkelijk met behulp van een kleine springvorm. Doe het eiwit in een spuitzak en spuit nu de eiwitten vanuit het midden in de cirkel spiraalsgewijs naar buiten tot de hele cirkels gevuld zijn. Aanvankelijk hebben wij de taart met 2 eiwitten gemaakt, maar dat bleek vrij krap voor de schuimplaten dus drie eiwitten geeft net een beter effect. Heb je geen spuitzak? Gebruik dan bijvoorbeeld een snoepzak waar je onderin de punt uitknipt of verspreid het mengsel met een lepel egaal over de cirkel op het bakpapier. Schuif de schuimspiralen in de oven en laat ze hierin ca. 3 uur drogen.

Tip: Je kunt de bodems voordat je de taart opbouwt ook in de vriezer bewaren zodat de taart niet te snel zacht wordt.

 

nougatineVoorbereiding: nougatine

Nougatine kun je kopen, maar lekkerder is het om zelf te maken. Rooster de hazelnoten ongeveer 12 minuten in de oven (160 °C)  en smelt ondertussen de 60 gram suiker in een pan. Als de suiker helemaal is opgelost en gekarameliseerd voeg je de noten toe en roer je het geheel door. Giet nu op een bakpapier en laat afkoelen. Maal de noten fijn en je nougatine is klaar. Je kunt naar wens ook een paar hazelnoten apart houden voor de garnering.

Kijk voor een uitgebreide beschijving hier: zelf nougatine maken.

 

Opmaken van de taart

Verwarm de oven voor op 180 °C.  Verspreid het amandelschaafsel over een bakplaat met bakpapier en rooster in een klein kwartier in de oven. Laat vervolgens afkoelen.

Klop intussen de slagroom met de 75 gram suiker stijf.  Neem één van de schuimbodems en bestrijk deze met slagroom. Bestrooi de slagroom bodem-schuimtaart-insmerenvervolgens rijkelijk met nougatine, maar houdt zeker de helft over voor de afwerking . Je kunt uiteraard ook eerst de nougatine strooien en dan de slagroom smeren, maar dat vonden wij lastiger bij het uitsmeren van de slagroom. Dek af met de andere schuimplaat en smeer de zijkanten en de top in met slagroom. Spuit bovenop langs de rand nog een extra dik randje slagroom. Neem nu het amandelschaafsel en breng aan langs de zijkant tot net bovenop de dikke rand zodat je een mooie binnenruimte krijgt om op te vullen met de nougatine. Het eenvoudigste is het om de taart onderop vast te houden en met je andere hand rondom de amandelen tegen het slagroom aan te duwen. De bovenkant bedek je met de rest van de nougatine totdat alles binnen de amandel-slagroomrand helemaal bedekt is.

Variatietip: hazelnoot schuimtaart laat zich prima combineren met mokka, koffie en chocolade, je kunt dus eventueel tussen de schuimlagen ook een chocoladelaagje (gesmoten chocolade op een bakpapier laten stollen en er tussen leggen) of koffie-mokkaceme doen. Ook de amandelflorentines combineren prima met de taart.

Voeg vervolgens de finishing touch toe en serveer meteen (anders wordt hij slap!) of vries in. Denk voor garnering aan chocoladekrullen, toefjes slagroom met daarop gesuikerde hazelnoten of iets dergelijks. Wij hebben ter garnering een paar amandelflorentines in de nougatine schuimtaart gestoken.

 

FacebookTwitterGoogle+WhatsAppLinkedInYummlyTumblrPinterestDelen

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 Gedachten over “Nougatine schuimtaart