Soms heb je van die experimenten die erg goed uitpakken. Zo ook met deze heerlijke balletjes voor bij de borrel als alternatieve bitterbal of bij de maaltijd als vleesvervanger of bijgerecht. Ze waren zo op!
Wat heb je nodig?
- half blok tofu (ca. 250 gr.)
- 2 bolletjes stemgember
- scheut van stemgembersiroop (uit het potje)
- tl Kerrie
- 1 ui
- paneermeel
- 1/2 tl sambal
- tl gemberpoeder
- snuf zout
- olie (zonnebloem, arachide)
Bereiding van het recept
Verkruimel het blok tofu in een kom. Snijd vervolgens de ui en de twee bolletjes stemgember in fijne stukjes.
Giet een flinke scheut van de siroop uit het potje van de stemgember bij de tofu en doe de gesneden ui en de gember bij de tofu in de kom.
Voeg nu de kruiden en de sambal toe en laat even staan om in te trekken.
Tofu staat vaak vrij lang in de marinade om voldoende smaak te krijgen, maar de gembersiroop met de kruiden zijn in dit geval sterk genoeg. Uren in laten trekken is dus niet nodig.
Kneed het mengsel met een ruime hand paneermeel tot een stevige massa. Voeg zoveel paneermeel toe als nodig is om er een solide bal van te kunnen vormen. Maak nu kleine balletjes, ongeveer zo groot als een bitterbal.
Rol nu tenslotte de tofuballetjes door de paneermeel heen en bak ze in de olie in een paar minuten licht krokant en bruin.
Jullie Iers volkoren sodabrood heb ik gebakken. Ik kan geen tarwe verdragen en daarom heb ik het meel samengesteld:
250 gram speltmeel
150 gram boekweitmeel en
100 gram speltbloem.
Resultaat: een super lekker brood, echt een aanrader!
Dus hartelijk dank!